Targ regionalny pod Gubałówką

Największy bazar w stolicy polskich Tatr (jeśli nie liczyć całych Krupówek jako jednego wielkiego targowiska). Przez miejscowych nazywany Targiem Maślanym. W tym miejscu łatwo (czy opłacalnie to już kwestia indywidualnej oceny) znaleźć wyjątkową pamiątkę z Zakopanego i regionalne specjały.

Zapewne największym powodzeniem cieszą się wyroby serowe – bundz, bryndza, sery z koziego mleka, redykołki i oczywiście oscypki. Wszystkie w zróżnicowanych odmianach i smakach: miękkie i twarde, do smażenia i kanapkowe, duże i małe, ostre i łagodne, słone i maślane... Kto nie zaspokoi apetytu serami, może zakupić domowe przetwory – konfitury, marynowane grzyby, suszone owoce, świeżo wyciskane soki lub miody.

Jeszcze bogatsza jest oferta rzemieślników. Specjalizacją górali jest drewno, więc co krok wiszą przyrządy kuchenne, ciupagi czy wszelkie ozdoby – wszystko wzbogacane o charakterystyczne góralskie wzorki. I panie i panowie zainteresują się tradycyjną lokalną odzieżą – czapami, kapeluszami, chustami, szalami, rękawicami, papuciami, kurtkami, płaszczami, kożuchami, kamizelkami i wieloma innymi elementami ubioru. Dominującymi materiałami używanymi do ich uszycia jest prawdziwa owcza wełna i skóra. Nie brakuje też ceramiki, tekstylnych wyrobów użytkowych, dzwoneczków, pluszaków i innych zabawek.

Ocenę oryginalności poszczególnych produktów i prawdomówności sprzedawców należy pozostawić potencjalnym klientom.

Dodaj opinię

Ocena ogólna:        

Dla dwojga:        

Dla dzieci:        

Dla dorosłych:        

Dla seniorów:        

Komentarze (0)

Dodaj komentarz